Tässä blogissa leivotaan etupäässä makeita leivonnaisia, koska makeiden tekeminen on minusta yksinkertaisesti hauskempaa. "Olet mitä syöt", sanoi yläasteen opettajani mutustellessaan suklaata ja jatkoi: "olen siis makea tyyppi".
torstai 30. huhtikuuta 2015
Vappumunkit
Tänä vappuna meni samalla kertaa siman- ja munkintekoneitsyys. Aikaisemmin en ole ollut edes kiinnostunut kokeilemaan niiden väkertämistä, mutta nyt voin sanoa, että kyllä se kannatti. Ei ollut nimittäin kovin hankalaa. Halusin tehdä aivan perinteisiä minkkirinkilöitä ilman mitään banaani/sitruuna/suklaatwistiä tai tomusokerikuorrutteita. En myöskään innostunut tämän vapun muotijutusta eli uunissa tehtävistä terveellisemmistä donitseista ym. pikamunkeista (ehkä joku toinen vuosi). Onneksi, sillä nämä vappuherkut, jotka saimme vappupöytään suoraan rasvakeittimestä, maistuivat niin hyviltä ja epäterveellisiltä kuin pitikin! Ohje on taas melkein suoraan Kinuskikissalta.
18 kpl
100g voita tai margariinia
2,5dl kevytmaitoa
25g hiivaa (tai pussi kuivahiivaa)
1dl sokeria
1tl kardemummaa
1tl suolaa
1 kananmuna
7,5-8dl vehnäjauhoja
Paistamiseen 7-9dl rypsyöljyä, jos keität munkit kattilassa,
rasvakeittimeen öljyä tulee keittimen koon mukaan
1. Sulata rasva.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen (kuivahiiva sekoitetaan vasta jauhojen sekaan)
3. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita tasaiseksi.
4. Sekoita vähitellen suurin osa vehnäjauhoista puuhaarukalla nesteeseen.
5. Kaada joukkoon sula rasva. Varmista, että se on jäähtynyt kädenlämpöiseksi.
6. Lisää loput vehnäjauhot kädellä vaivaten.
7. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan pyyhkeen alle 45-60min (tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi).
8. Tee taikinasta pötkö ja paloittele se 18 osaan. Muotoile jokaisesta pallo ja pana keskelle reikä, jota suurentelet, kunnes rinkilä näyttää tasaiselta joka puolelta. Toinen vaihtoehto on tehdä umpinaisia munkkeja (ja ruiskuttaa sisään vadelma-tai omppuhilloa).
9. Kohota munkkeja liinan alla vielä puolisen tuntia.
10. Paista 180 asteisessa rasvassa n. 1-1,5min per puoli (riippuu tietenkin munkin koosta), kunnes munkki on ruskettunut sopivasti. Käytä apuna reikäkauhaa tai haarukkaa.
11. Laske paistetut munkit talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta osa pintarasvasta imeytyy pois.
12. Kierittele sokerissa, mutta muista vaihtaa sokeri tarpeeksi usein. Rasvainen sokeri ei enää tartu munkin pintaan.
13. Nauti siman kanssa:)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti