Sämpylöitä tulee leivottua ihan liian vähän. Miksi ihmeessä, kun ne ovat vielä niin helppoja valmistaakin? Ei vaan ole tullut tavaksi. Nyt innostuin kuitenkin leipomaan näitä tosi hyvänmakuisia spelttikaurasämpylöitä, kun halusin toisaalta kasviskeiton kaveriksi jotain tuoretta ja toisaalta käyttää ostamaani spelttijauhopussia johonkin muuhunkin kuin kaapin täytteeksi. Tämä ohje on Leipomo-nimisestä blogista vähän muunneltuna.
n. 20 kpl
75g voita tai margariinia
6dl vettä
1,5tl suolaa
2rkl juoksevaa hunajaa
1 pussi kuivahiivaa (tai 50g tavishiivaa)
4dl kaurahiutaleita
3dl spelttijauhoja
8dl vehnäjauhoja
1. Sulata rasva ja laita sivuun jäähtymään.
2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (murenna tavishiiva joukkoon) ja lisää siihen suola ja hunaja. Sekoita tasaiseksi.
3. Sekoita keskenään kuivahiiva, kaurahiutaleet ja spelttijauhot. Lisää nesteeseen.
4. Lisää hiljalleen joukkoon vehnäjauhot ja sula rasva. Vaivaa kädellä taikinaksi, jolloin taikina jää hieman pehmeäksi, muttei löysäksi.
5. Kohota lämpimässä paikassa (esim. mikro) liinan alla n. 30 min tai sen verran, että taikina on kaksinkertaistunut.
6. Laita leivonta-alustalle vähän vehnäjauhoja, jottei taikina tartu siihen, ja pyörittele sämpylöiksi.
7. Anna sämpylöiden kohota pellillä vielä 15-20 minuuttia. Voitele vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
8. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15-20 minuuttia ja tarjoa lämpimänä voin kanssa.



Ei kommentteja:
Lähetä kommentti