Tässä blogissa leivotaan etupäässä makeita leivonnaisia, koska makeiden tekeminen on minusta yksinkertaisesti hauskempaa. "Olet mitä syöt", sanoi yläasteen opettajani mutustellessaan suklaata ja jatkoi: "olen siis makea tyyppi".
lauantai 11. huhtikuuta 2015
Munarikas pääsiäiskakku
Pääsiäinen on taas yksi hyvä syy lisää herkutella. Halusin leipoa jotain perinteisempää täytekakkua pyhiksi pappamummolan vierailua varten. Vaikka äitini kovasti arvostaakin nykyaikaisempia kakkuja, isälleni "moussemössökakut" eivät ole mitään verrattuna perinteiseen kermakakkuun, jossa on sokerikakkupohja ja banaaninsiivuja välissä. Kinuskikissan valtavasta valikoimasta löysin etsimäni ja maku tyydytti yllättäen kaikkia pappamummolan pääsiäisvieraita. Noudatin melko tarkasti alkuperäistä ohjetta, ainoan poikkeuksen tein kakun viimeistelyssä, kun korvasin isot ontot suklaamunat pienillä suklaaraemunilla. Ihan näyttävä lopputulos tuli kyllä mielestäni näinkin.
Mehevä suklaakakkupohja:
2dl jauhoja
1,5dl perunajauhoja
3tl leivinjauhetta
vajaa tl suolaa
2tl vaniljasokeria
1.5dl kaakaojauhetta
150g voita tai margariinia
3,5dl sokeria
3 kananmunaa
3dl kädenlämpöistä maitoa
1. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24cm:n kokoinen vuoka.
2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen.
5. Vatkaa hitaalla teholla runsaasti jauhoseosta joukkoon. Lisää sen jälkeen vuorotellen pienissä erissä maito ja loput kuivat aineet taikinaan.
6. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.
7. Jäähdytä kakku kunnolla ennen leikkaamista ja täyttämistä.
Yhteinen täytevaahto:
4dl kuohukermaa
200g appelsiinituorejuustoa
1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon tuorejuusto.
3. Jaa kahteen yhtä suureen osaan.
Suklaatäyte:
puolet täytevaahdosta
130g tummaa suklaata
1.5 banaania
2tl sitruunamehua
1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja jäähdytä hetki.
2. Lisää suklaa puolikkaan täytevaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
3. Siivuta banaanit ja purista sitruunamehu odottamaan täyttövaihetta.
Persikkatäyte:
puolet täytevaahdosta
200g persikkakuutioita
1rkl sokeria
2rkl vaniljakreemijauhetta
1. Säästä persikoiden lientä kakun kostutusta varten.
2. Sekoita kaikki persikkatäytteen ainekset keskenään tasaiseksi.
Kakun kokoaminen:
Kostutukseen 1,5dl persikoista valutettua lientä
1. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
2. Vuoraa irtokakkuvuoka kelmulla ja aseta alimmaiseksi ensimmäinen kakkupohja.
3. Kostuta ja asettele banaanit pohjalle. Sivele ne sitruunamehulla, jotta ne eivät tummu kakun välissä.
4. Säästä pieni osa suklaamoussesta kakun päällystystä varten. Kaada loppu mousse banaanien päälle, tasoita lastalla ja aseta toinen kakkupohja päälle.
5. Kostuta toinen kakkupohja, kaada päälle persikkatäyte ja tasoita lastalla.
6. Laita kanneksi viimeinen kakkupohja niin, että leikkauspinta on ylöspäin mahdollisimman tasaisen koristelupinnan saamiseksi.
7. Siirrä kakku jääkaappiin hyytymään ainakin neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Kakun päällystäminen:
loppu suklaamousse
500g vihreää marsipaania tai
500g värjäämätöntä marsipaania ja vihreää geeliväriä
1. Kuori jääkaapissa hyytynyt kakku kelmusta ja levitä huoneenlämpöinen suklaamousse sen pinnalle mahdollisimman tasaisesti.
2. Värjää marsipaani vihreäksi (jos tarvetta) vaivaamisvaiheessa.
3. Kauli marsipaani ohueksi, n. 2-2.5mm levyksi. Muista öljytä alusta ja kaulin, jotta marsipaani ei juuttuisi siihen kiinni.
4. Siirrä marsipaani kakun päälle joko kaulimen avulla tai alustaa hyödyntäen.
5. Painele päällys mahdollisimman tasaiseksi ja leikkaa ylimääräiset pois päällysteet pois kakun ympäriltä marsipaaniveitsen avulla.
Koristelu:
150g tummaa suklaata
vihreitä candy melts-nappeja
pussillinen eri värisiä pieniä suklaarakeita
1. Tee ensin pesän oksat: Sulata suklaa ja kaada se pursotinpussiin, jossa on pyöreäpäinen tylla (3mm).
2. Pursota leivinpaperilla vuoratun kahden puolikkaan talouspaperihylsyn päälle vaakasuoria viivoja, jotka kaartuvat hylsyn muotoon.
3. Laita kylmään jähmettymään. Tämän menee vain muutama minuutti.
4. Sulata candy melts-napit ja laita pursotinpussiin, jossa on 1-2mm pyöreä tylla. Jos sula candy melts tuntuu liian paksulta, voit lisätä sekaan vähän rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua!).
5. Pursota kakun sivuille candy meltseistä rairuohoa.
6. Asettele jähmettyneet suklaaoksat pesäksi kakun keskelle ja täytä pesä pienillä suklaamunilla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti