Eräs äitikaverini pyysi minua leipomaan tyttärensä 1-vuotissynttäreille prinsessakakun tai ainakin jotain samantapaista. Toiveena oli marsipaanikuorrutus ja värimaailmana vaaleanpunainen ja vihreä. Kaupassa tarjolla olevat vihreät eivät mielestäni olleet ihan parhaita mahdollisia, joten päädyin värjäämään valkoisen marsipaanin Wiltonin leaf green-sävyllä. Kakku on mitoitettu 24 henkilölle (kaavalla yksi kananmuna kolmea henkilöä kohti) 28cm:n vuokaan. Tein sokerikakkupohjan Ulla Svenskin loistavan ohjeen mukaan, jossa kananmunat tulee punnita, tulos kertoa 0.7:llä ja laittaa jauhoja ja sokeria tulon verran. Vaniljatäyte ja kostutus on Kinuskikissan omasta prinsessakakusta, mutta tein molemmat puolitoistakertaisena näin isoon kakkuun. Lopulta kumpaakin jäi kuitenkin aika paljon yli, joten vähempikin olisi riittänyt. Perinteiset vadelmat vaihdettiin tilaajan toiveesta tässä kakussa mansikkaan, mutta uskon, että nekin ovat toimineet ihan hyvin vaniljakiisselin kanssa. Makeutta tästä kakusta on tuskin puuttunut, joten sitruuna kostukkeessa oli varmasti ihan hyvä lisä.
Sokerikakkupohja:
(28cm:n vuokaan)
8 munaa (400g)
280g sokeria
196g vehnäjauhoja
84g perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sillä aikaa kun munat vatkautuvat (jos käytät yleiskonetta ja molemmat kätesi ovat vapaat), yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita tasaiseksi.
3. Testaa vaahdon kuohkeutta tekemällä vispilällä kuvioita vaahdon pintaan. Jos kuviot jäävät siihen, munat ovat vatkautuneet tarpeeksi.
4. Laita jauhot siivilään ja sekoita ne vaahtoon vähän kerrallaan varovasti nostellen.
5. Kaada valmis taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasolla n. 40 min 175 asteessa.
6. Kokeile kakun kypsyyttä hammastikulla. Jos siihen ei tartu taikinaa, kakku on valmis.
7. Anna jäähtyä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.
Mansikkatäyte: (voi tehdä hyvin jo täyttöä edeltävänä päivänä)
500g tuoreita tai pakastemansikoita
2dl hillosokeria
1. Laita mansikat ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen.
2. Kun seos alkaa kiehua, alenna lämpötilaa ja keittele matalalla lämmöllä hiljalleen sekoittaen.
3. Nosta kattila pois liedeltä, kun seos sakenee.
4. Voit jäähdyttää hillon vesihauteessa ja nostaa sen jälkeen jääkaappiin hyytymään lisää.
Vaniljatäyte:
3/4 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
7,5 dl kevytmaitoa
3 keltuaista
6 dl kuohukermaa
1,5 rkl vaniljasokeria
1. Sotke kattilassa keskenään sokeri ja perunajauhot.
2. Lisää maito ja keltuaiset.
3. Kuumenna kattila liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa.
4. Jäähdytä kiisseli esim. kylmässä vesihauteessa tai parvekkeella pakkasessa.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla.
6. Yhdistä jäähtynyt kiisseli kermavaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
Kakun kokoaminen:
1. Aseta alin kakkupohja tarjoilualustalle, kostuta, levitä mansikkahillo pohjalle ja päälle runsaasti vaniljakiisseliä.
2. Tee sama seuraavan kakkupohjan kohdalla ja aseta ylin kakkupohja kanneksi koko kakulle.
3. Kostuta vielä kansi ja vuoraa koko kakku vaniljakastikkeen lopulla (jää mahdollisesti vielä yli, jämät voi nauttia vaikka jälkkärinä marjojen kanssa). Työnnä kakku jääkaappiin ja pidä se siellä mieluusti yön yli.
Kakun päällystäminen ja koristelu:
750g marsipaania
pari veitsenkärjellistä vihreää geeliväriä (Wilton)
vaaleanpunaista ja valkoista sokerimassaa
helmikoristeita
1. Vaivaa marsipaanista ilmakuplat pois ja värjää se samalla vihreäksi.
2. Kauli marsipaanimassa halkaisijaltaan 43-44cm:n kokoiseksi ympyräksi.
3. Siirrä levy varovasti kakun päälle esim. kaulimen tai leivonta-alustan avulla, tasoittele päällinen ja reunat tasoittajalla (tai käsilläsi, mutta varo lämmittämästä kakkua liikaa) ja leikkaa ylimääräiset pois marsipaaniveitsellä tai pitsaleikkurilla.
4. Valmista muoteilla kakun päälle koristeita sokerimassasta. Jos haluat saada kukkia, jonka terälehdet ovat irti kakun pinnasta, kannattaa tehdä ne useita päiviä ennen koristelua, jotta sokerimassalla on aikaa kovettua kunnolla muotoonsa. Toisaalta kovettuneet sokerimassakoristeet ovat myös hauraita, joten niitä on kohdeltava silkkihansikkain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti