lauantai 16. elokuuta 2014

Mustikkamacaronit

Päätin uutena vuotena, että tänä vuonna opettelen (ja opin!) tekemään macaroneja. Netistä löytyy onneksi valtava määrä erilaisia ohjeita ja videoita. Kylmiltään kenenkään ensikertalaisen ei kannata alkaa näitä hankalaksi tunnettuja leivonnaisia tekemään, vaan ensin on hyvä vähän opiskella asiaa. Itse katsoin Youtubesta muutaman videon ja luin pahimmista sudenkuopista, ennen kuin uskaltauduin käytännön harjoituksiin. Nyt olen tehnyt macaroneja vajaa kymmenen kertaa ja homma on paria floppia lukuunottamatta sujunut ihan hyvin. Ainakin yksi uudenvuodenlupaus on siis täytetty! Käytän macaronien kuorissa aina Pariisilainen macaron-leivos-kirjan perusohjetta. Täyte taas on otettu kirjasta Kotona tehdyt macaronit hieman soveltaen. Jos haluat voimakkaita värejä, kannattaa taikina värjätä Wiltonin geeliväreillä tai apteekin jauheväreillä. Muut tuntemani väriaineet ovat oman kokemukseni mukaan jättäneet macaronit melko haaleiksi .Lisäksi paistaminen haalistaa kuoria usein vielä lisää.



Mustikkamacaronit

100g munanvalkuaisia (n. 3 kananmunaa)
110g mantelijauhetta (n. 2,5 dl)
200g tomusokeria (n. 3dl + 2 rkl)
25g hienoa sokeria (n. 2 rkl)
Veitsenkärjellinen sinistä (Wiltonin) geeliväriä

1. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri huolellisesti keskenään. Siivilöi pariin otteeseen seos ja laita se sivuun odottamaan.
2. Sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneella valkuaiset ja sokeri kiiltäväksi, notkeaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vispilään muodostuu teräviä huippuja, muttei se saa olla kuitenkaan liian kovaa tai kokkareista.
3. Tässä vaiheessa kannattaa lisätä myös väri ja sekoittaa se vaahdon joukkoon mahdollisimman matalalla teholla.
4. Yhdistä ensin 1/3  kuivista aineista valkuaisvaahtoon, sekoita lastalla varovasti käännellen tasaiseksi, lisää sitten 1/3 tomusokeri-mantelijauheseosta lisää, tee samoin kuin edellisellä kerralla ja toista sama vielä viimeisen kolmanneksen kanssa. Muista kaapia myös sekoitusastian reunoilta ja pohjalta huolellisesti kaikki kuivat aineet mukaan vaahtoon.
5. Jatka taikinan kääntelyä, kunnes se on hyvin sekoittunut, muttei liian juoksevaa (tässä vaiheessa Youtube-videot ovat olleet minulle isoksi avuksi:). Voit testata taikinan koostumusta nostamalla sitä lautaselle pienen läntin verran. Taikinan koostumus on oikea, kun pintaan ei jää huippua, vaan se levittyy tasaisesti (jos taikina levittyy liikaa eli on aivan lirua, sen voi heittää samantien mäkeen). Jos selvä huippu jää, kannattaa taikinaa vielä hieman käännellä lisää.
6. Lusikoi taikina pursotinpussiin (tylla n.8 mm) ja pursota siitä leivinpaperilla peitetylle pellille kahden euron kolikon kokoisia ympyröitä. Jätä pieni tila leviämisen varalle.



7. Paukauta peltiä muutaman kerran pöytää (tai lattiaa) vasten, jotta ilmakuplat hajoaisivat.
8. Anna levätä huoneen lämmössä n. puoli tuntia tai vähän enemmän, jotta kuoret kuivahtavat ja kovettuvat. Pellit ovat valmiit uuniin, kun kuoren pinnasta ei tartu mitään sormeesi kevyen painalluksen jälkeen.
9. Paista kuoret 150-asteisessa uunissa n. 12-14 min vähän uunista riippuen. Jos kuori on pehmeää, laita macaronit vielä takaisin kypsymään.Valmiit leivonnaiset ovat pinnaltaan ja väritykseltään tasaisia,  liian kauan uunissa olleet kuoret ovat taas kuivia ja alkavat ruskistua.
10. Anna kuorien jäähtyä ennen leivinpaperista irrottamista. Valmista täyte alla olevan ohjeen mukaan.



Mustikkavalkosuklaatäyte

100g tuoreita tai pakastettuja mustikoita
160g valkosuklaata
1/2 dl kuohukermaa

1. Muussaa mustikat sauvasekoittimella mössöksi. Jos käytät pakastemustikoita, ylimääräinen neste kannattaa valuttaa pois.
2. Kuumenna kermaa kattilassa ja sekoita paloiteltu valkosuklaa siihen.
3. Kaada mustikkamössö valkosuklaa-kermaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä ennen macaronien täyttämistä.
4. Käytä pursotinpussia tai lusikkaa apuna levittäessäsi toisen kuoren sileälle puolella täytettä. Paina toinen kuori päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti