Tähän synttärikakkuun lainasin
pohjan sellaisenaan Makeaa murmelin täydeltä -blogista. Ohjeessa sanotaan, että
taikinaa riittää kahteen 18 cm:n vuokaan tai yhteen 22cm:n vuokaan. Itselläni
oli vain yksi 18 cm:n vuoka, mutta taikina mahtui sinne ihan hyvin. Toki kakku
kohosi vähän reunan yli ja täyttövaiheessa jouduin laittamaan lisäpahvia
tukemaan kakkua muotoonsa, mutta lopulta kakusta tuli ihan hyvä kolmella
täyttövälillä. Todennäköisesti neljäskin olisi onnistunut, mutta en halunnut
tehdä siitä enää yhtään korkeampaa. Kakku sai paljon kehuja etenkin sen
kirsikkaisen täytteensä ansiosta. Tämä kakku on siis omiaan tumman suklaan ja kirsikoiden
rakastajalle.
Mehevä suklaakakkupohja
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
150 g vaniljarahkaa
3 munaa
1 1/4 dl sokeria
1.5 dl ruskeaa sokeria / fariinisokeria
4 3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
150 g vaniljarahkaa
3 munaa
1 1/4 dl sokeria
1.5 dl ruskeaa sokeria / fariinisokeria
4 3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
Kostutukseen n. 2dl
kirsikkamehua (jos käytät täytteessä säilykekirsikoita, kannattaa hyödyntää kirsikoiden lientä)
1. Sulata voi ja suklaa mikrossa vähän kerrallaan, välillä sekoittaen.
2. Sekoita voi-suklaasulan joukkoon öljy, vesi, rahka, munat ja sokerit.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
4. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa 50-60 min. Kokeilen kakun kypsyyttä tikulla: kun tikkuun ei jää enää taikinaa, kakku on kypsä.
5. Anna pohjan jäähtyä hyvin, tasoita pinta veitsellä ja leikkaa osiin.
Kirsikkatäyte
(Kakku kannattaa täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä,
jotta maut ehtivät imeytyä siihen.)
5 liivatelehteä
2dl vispikermaa
2dl kirsikkajogurtia (esim.
Juustoportti)
200g maustamatonta
tuorejuustoa
150g hyvää
kirsikkahilloa, jossa mielellään kirsikan paloja
150g tuoreita
kirsikanpaloja (talvella säilykekirsikoita, ei cocktail!)
1. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Sekoita pehmennyt tuorejuusto ja jogurtti keskenään, lisää kermavaahtoon.
4. Kuumenna puoli desiä
kirsikkahilloa ja lisää vedestä puristetut liivatteet siihen. Lisää tasaisesti
sekoitettu liivate-hilloseos loppuun hilloon. Sekoita lopuksi muuhun
täytteeseen ja lisää joukkoon kirsikanpalat.
Kakun kokoaminen
1. Vuoraa irtopohjavuoka huolellisesti pohjaa myöten tuorekelmulla. Varmista, että muovia riittää myös yli reunojen.
2. Laita ensimmäinen
kakkupohja pohjalle, kostuta ja kaada n. 1/3 täytteestä pohjan päälle (jos teet
kolme täyttöväliä). Laita seuraava kakkupohja täytteen päälle, kostuta ja kaada
seuraava 1/3 täytteeksi jne. Jos teet kakun 18cm:n vuoassa, joudut todennäköisesti
jatkamaan vuokaa pahvilla.
3. Laita lopuksi ”kansi”
paikoilleen ja varmista, että kakusta on tulossa tasainen. Käännä vielä yli
jääneet muovit kakun päälle ja siirrä koko komeus jääkaappiin hyytymään
mieluiten yön yli.
Kakun päällystäminen
1,5dl kermaa
225g tummaa suklaata
1. Sulata suklaa kerman kanssa
kattilassa tai mikrossa. Sekoita tasaiseksi.
2. Kaada lusikan kautta hyytyneen kakun
päälle. Viimeistele lastalla tai jätä sellaiseksi valumajälkineen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti