Näitä leivoksia olen tehnyt useasti, mutta vasta nyt käytin taikinassa ensimmäistä kertaa gluteenittomia jauhoja. Alkuperäinen ohje on Kinuskikissalta ja aivan superherkullinen (ja täyttävä, joten leikkaan leivokset aina parin suupalan kokoisiin osiin). Gluteenittomassa versiossa pohja paisuu todella paljon, joten pienempikin määrä taikinaa riittäisi. Lisäksi pohja ei ole niin mehevää ja taikinaista kuin voisi olla. Vaikka hyviä olivat näinkin, ensi kerralla teen nämä herkut normiversiona ja valitsen gluteenittomaksi jotain ihan muuta.
Pohja:
125g voita tai margariinia
75g tummaa suklaata
2dl sokeria
ripaus suolaa
1tl vaniljasokeria
2 munaa
2dl gluteenitonta jauhoseosta
1. Sulata rasva kattilassa.
2. Ota liedeltä ja sulata paloiteltu suklaa siihen.
3. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
4. Kaada reunalliseen, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 20cmx20cm).
5. Paista pohjaa 175 asteessa 15-25min. Pohja saa jäädä hieman raa'aksi keskeltä.
Täyte:
125g voita tai margariinia
1,75dl ruokosokeria
2tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2,5dl gluteenitonta jauhoseosta
2rkl kermaa
1dl tummaa suklaarouhetta
1. Vaahdota voi ja ruokosokeri.
2. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi.
3. Levitä taikina jäähtyneen pohjan päälle tiiviiksi kerrokseksi.
4. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Päällinen:
100g voita tai margariinia
100g tummaa suklaata
koristesydämiä
1. Sulata voi ja paloiteltu suklaa kattilassa. Sekoita tasaiseksi.
2. Anna jäähtyä hetken.
3. Kaada kuorrute vuokaan täytteen päälle ja lisää koristeet.
4. Anna jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia.
5. Leikkaa sopiviksi annospaloiksi.
Tässä blogissa leivotaan etupäässä makeita leivonnaisia, koska makeiden tekeminen on minusta yksinkertaisesti hauskempaa. "Olet mitä syöt", sanoi yläasteen opettajani mutustellessaan suklaata ja jatkoi: "olen siis makea tyyppi".
tiistai 25. lokakuuta 2016
perjantai 23. syyskuuta 2016
Prinsessaleivokset
Nämä herkulliset ihanuudet ovat olleet jo pitkään Kinuskikissan blogin taustakuvana. Vielä kun ostin itselleni Kinuskikissan leivontaopuksen, josta näiden uusien lempparileivosteni ohje löytyi, oli niitä pakko leipoa lapsen synttäreille. Täytyy kyllä myöntää, että vaikka hyvin työläitä ovatkin tehdä (Ehkäpä ensi kerralla paistan pohjan vain uunin pellillä, levitän täytteet siihen ja leikkaan paloiksi. Maku on kuitenkin ihan sama, vaikka söpöys hieman kärsiikin), lopputulos on sitäkin ihanampi. Muutin ohjetta hiukan, koska en halunnut käyttää täytteenä valmista vadelmamarmeladia. Omilla vuoillani leivoksia tuli 25 kpl. Huom! Leivokset voi pakastaa koristeineen päivineen.
Pohja:
200g voita tai margariinia
1,5dl sokeria
1 muna
4,5dl jauhoja
1. Voitele metalliset/silikoniset leivosvuoat tai muffinssipellin kolot.
2. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
3. Lisää muna ja jauhot muutamassa erässä. Sekoita tasaiseksi.
4. Painele taikina ohuesti vuoan reunoihin ja pohjalle.
5. Laita pohjalle painoksi paistoherneitä (tms.), jotta pohja ei pääse kohoamaan liikaa.
6. Paista 175 asteessa 10-12 minuuttia. Pohjat voivat jäädä melko vaaleiksi.
7. Anna pohjien jäähtyä hiukan, jonka jälkeen kannattaa aika pian irrottaa (paina vuokien yläreunoja hiukan sisäänpäin) leivokset vuoistaan. Jos odottaa liikaa, pohja murtuu helposti.
Vadelmamarmeladi (voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä):
3/4rkl sokeria
0,25dl perunajauhoja
3/4rkl vettä
150g vadelmia
1. Sekoita sokeri ja perunajauho kattilassa.
2. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
3. Sekoita joukkoon vadelmat.
4. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Jäähdytä.
5. Levitä pohjien päälle pieni määrä jokaiseen.
Kreemitäyte (puolikas tästä riitti kyllä itselleni ihan hyvin täytteeksi):
3/4dl sokeria
1rkl perunajauhoja
1,5dl kuohukermaa
kaksi pienen munan keltuaista
125g voita (huoneenlämpöistä)
2tl vaniljasokeria
1. Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot.
2. Lisää kerma ja keltuaiset koko ajan sekoittaen. Kuumenna, kunnes kiisseli pulpahtaa.
3. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
4. Vatkaa voi vaahdoksi.
5. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja kiisseli.
6. Levitä vadelmamarmeladin päälle ohut kerros jokaiseen vuokaan.
7. Laita kylmään, jotta kreemi jähmettyisi.
Päällinen:
5dl tomusokeria
3,5rkl vettä
vihreää elintarvikeväriä
koristeeksi pinkkejä sokerimassaruusuja
1. Sekoita keskenään tomusokeri ja vesi.
2. Värjää seos vihreäksi.
3. Jos päällinen on liian löysää, lisää tomusokeria. Jos se on liian jäykkää, lisää varovasti tipoittain vettä.
4. Levitä päällistä tasainen kerros kreemin päälle lusikan avulla. Siirrä leivokset vielä kylmään jähmettymään.
5. Koristele sokerimassaruusuilla ja säilytä jääkaapissa.
keskiviikko 21. syyskuuta 2016
Valkosuklaa-vadelmajuustokakku
Olen tehnyt peräkkäin taas niin monta tummasuklaamoussekakkua, että päätin vaihtaa välillä tumman suklaan valkoiseen. Täytyy kyllä myöntää, että henkilökohtainen suosikkini on edelleen se tumma suklaa, mutta ihan mukavaa vaihtelua tämäkin. Tein kakun gluteenittomana, mutta kekseiksi kelpaa siis ihan tavalliset digestiivitkin. Alkuperäinen ohje on Makeaa-blogista.
Pohja (24cm:n irtopohjavuokaan):
180g gluteenittomia keksejä
75g voita tai margariinia
1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat öljyllä ja ripottele niihin vielä tomusokeria. Toinen vaihtoehto on reunakalvon käyttäminen, jolloin voitelua ja tomusokeria ei tarvita. Esim. vanhat piirtoheitinkalvot toimivat tässä erittäin hyvin.
2. Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita tasaiseksi.
3. Taputtele seos tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle ja laita vähäksi aikaa jääkappiin.
Valkosuklaamousse:
3 liivatetta
125g maitorahkaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl sokeria
200g valkosuklaata
2dl vispikermaa
2rkl kiehuvaa vettä
1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Sekoita tasaiseksi keskenään rahka. tuorejuusto ja sokeri.
3. Paloittele ja sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa ja anna hiukan jäähtyä.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi.
5. Liota vedestä puristetut liivatteet kiehuvaan veteen ja sekoita ohuena nauhana tuorejustoseoksen joukkoon koko ajan vatkaten.
6. Lisää valkosuklaa.
7. Kääntele kerma varovasti joukkoon.
8. Kaada pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.
Vadelmamousse:
300g vattuja
1dl sokeria
4 liivatetta
125g maitorahkaa
200g tuorejuustoa
2dl vispikermaa
1. Kiehauta vatut kattilassa sokerin kanssa (ulkomaalaisia on keitettävä vähintään 3min).
2. Paseeraa vadelmat tiheän siivilän läpi.
3. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
4. Sekoita keskenään maitorahka ja tuorejuusto.
5. Jos vadelmamelba on jo jäähtynyt, kuumenna osa (n. 2rkl) ja sekoita vedestä puristetut liivatteet siihen. Kaada lopun melban joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
6. Sekoita vadelma tuorejuustoseokseen.
7. Vaahdota kerma ja kääntele joukkoon tasaiseksi mousseksi.
8. Kaada valkosuklaakerroksen päälle ja laita hyytymään kylmään muutamaksi tunniksi.
9. Koristele valkosuklaalla, tuoreilla vatuilla ja syötävällä hopeaglitterillä.
maanantai 19. syyskuuta 2016
Siemennäkkileipä
Yksinkertaista ja niin hyvää! Sain tämän siemennäkkärin reseptin kummitädiltä, joka oli bongannut sen jostain lehdestä (en tiedä, mistä). Ohje on niin helppo, että taikinan tekemiseen ei mene aikaa juuri mitään. Soveltuu siis hyvin kiireeseen (no, uunissa taikinan pitää olla kyllä jonkin aikaa) tai esim. lasten kanssa leipomiseen. Koska pohja-aineena on maissijauhot, nämä sopivat myös glutskuttomille syöjille. Ohjeesta tulee näkkäriä yksi pellillinen.
2dl maissijauhoja
0,5dl auringonkukansiemeniä
0,5dl seesaminsiemeniä
0,5dl kurpitsansiemeniä
0,5dl kaurahiuteita/pellavansiemeniä/pähkinärouhetta/spelttiä/gluteenittomia hiutaleita
0,5dl oliiviöljyä
2,5dl kiehuvaa vettä
sormisuolaa
1. Sekoita keskenään kuivat aineet (paitsi suola)
2. Lisää nesteet ja sekoita tasaiseksi.
3. Tasoita taikina uunin pellille leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi.
4. Sirottele päälle sormisuolaa.
5. Paista uunissa 175 asteessa 40-50 minuuttia tai kiertoilmauunissa 150 asteessa 50-55 minuuttia.
6. Anna jäähtyä ja murra levystä haluamiasi palasia.
sunnuntai 4. syyskuuta 2016
Superhyvä granola
Maistoin tänä kesänä ensimmäistä kertaa kaupan granolaa. Ihan ok. Sen jälkeen löysin tämän ohjeen Vege!-kirjastani ja päätin, etten koskaan enää osta kaupan granolaa. Niin hyvää! Parasta tässä on se, että ohjetta voi muunnella loputtomiin: korvata kuivatut hedelmät ja marjat toisilla, käyttää eri pähkinöitä, vaihtaa makeutusainetta ja mausteita, lisätä erilaisia siemeniä jne. Ekaa kertaa tekiessäni halusin kuitenkin noudattaa ohjetta melko tarkasti. Vain kookoshiutaleet jätin pois, koska meillä kukaan ei oikein välitä niistä.
8dl kaurahiutaleita
3dl pähkinärouhetta
2rkl kvinoaa
0,5tl suolaa
0,5tl kardemummajauhetta
1tl kanelia
1,5dl vaahterasiirappia
0,75dl oliiviöljyä
100g kuivattuja karpaloita
100g kuivattuja, pehmeitä aprikooseja
1. Paloittele karpalot ja aprikoosit. Laita sivuun.
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.
3. Lisää lopuksi siirappi ja öljy. Sekoita huolelliseti.
4. Levitä seos pellille ja paahda 40 minuuttia 150 asteessa.
5. Anna granolan jäähtyä ja riko se haluamasi kokoisiksi kokkareiksi.
6. Lisää karpalot ja aprikoosit ja sekoita.
7. Nauti viilin tai luonnonjogurtin kanssa.
perjantai 2. syyskuuta 2016
Värikkäät marengit
Marengit ovat juhlissa aina etenkin lasten mieleen. Niihin saa ulkonäköä elintarvikeväreillä ja makua käyttämällä erilaisia aromitippoja. Tämä kirjavat marengit maistuvat piparmintulta ja saavat värinsä pursotusvaiheessa pursotinpussiin lisätyistä geeliväreistä. Hauskaa ja helppoa tehdä, vaikkei näitä kyllä kovin montaa jaksa syödä. Annoksesta tulee n. 50 kpl marenkeja (riippuen tietenkin marenkien koosta)
3 valkuaista
2dl sokeria
muutama tippa piparminttuaromia
sinistä, keltaista ja vihreää pastaväriä
1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeria joukkoon vähitellen koko ajan vatkaten.
2. Vatkaa, kunnes marenki on kiiltävää ja paksua (aikaa menee n. 5min).
3. Lisää lopuksi piparminttuaromi varovasti käännellen joukkoon (lisää varovasti ja maistele välillä, ettei kerralla lorahda liikaa).
3. Liitä pursotinpussiin avoin tähtitylla ja vetele siveltimellä pussin sisälle pari raitaa kutakin geeliväriä.
4. Lapikoi marenkivaahto pursotinpussiin ja pursota pellille haluamasi kokoiset marengit.
5. Paista uunissa 100 asteessa n. 40-45 minuuttia. Laita sen jälkeen uuni pois päältä ja anna marenkien kuivua uunissa vielä ainakin vartin verran.
keskiviikko 31. elokuuta 2016
Kuningatar-suklaamoussekakku
Yhdistin hyväksi havaittuun suklaamoussereseptiin kuningatarmoussen ja tutun ganachen tummasta suklaasta. Erittäin hyvää tämäkin versio. Harmi, että jääkaapissa oli sen verran kosteutta, että kakun pinnalle tuli tuollainen kuvassa näkyvä hikoilukerros. Onneksi se ei vaikuttanut kuitenkaan mitenkään makuun. Koristeet olin tehnyt jo hyvissä ajoin etukäteen suklaasiirtokuvasta ja temperoidusta valkoisesta suklaasta.
Pohja (24cm:n irtopohjavuokaan):
200g dominoita
75g voita tai margariinia
1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat öljyllä ja ripottele niihin vielä tomusokeria. Toinen vaihtoehto on reunakalvon käyttäminen, jolloin voitelua ja tomusokeria ei tarvita. Esim. vanhat piirtoheitinkalvot toimivat tässä erittäin hyvin.
2. Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita tasaiseksi.
3. Taputtele seos tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle ja laita vähäksi aikaa jääkappiin.
Suklaamousse:
300g tummaa suklaata
1,25 dl kuumaa vettä
3rkl kaakaojauhetta
5,25 dl kylmää vispi/kuohukermaa
reilu rkl sokeria
hyppysellinen suolaa
1. Paloittele suklaa ja sulata joko mikrossa tai vesihauteessa.
2. Lämmitä vesi kuumaksi ja sekoita kaakaojauheen kanssa tasaiseksi.
3. Vatkaa kerma sokerin ja suolan kanssa pehmeäksi vaahdoksi.
4. Sekoita kaakao-vesiseos sulaneen suklaan kanssa tasaiseksi.
5. Lisää 1/3 kermasta suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös loput kermasta ja kääntele tasaiseksi lastan avulla varovasti.
6. Voitele vuoan reunat ylös asti öljyllä tai käytä reunakalvoja.
7. Levitä suklaamousse pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin ainakin kolmeksi tunniksi hyytymään.
Kuningatarmousse:
4 liivatelehteä
1dl vaniljakastiketta
200g maustamatonta tuorejuustoa
tilkka vettä
2dl kermaa
3dl mustikoita ja vadelmia soseutettuna (eli n. 1,5dl+1,5dl)
n. 1dl sokeria
1-2tl vaniljasokeria
1. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi.
2. Vaahdota vaniljakastike.
3. Vatkaa vaniljakastike tuorejuuston sekaan.
4. Kiehauta vesitilkka ja sekoita siihen liuotetut liivatteet.
5. Lisää liivate tuorejuusto-vaniljavaahtoseokseen ohuena nauhana koko ajan hyvin vatkaten.
6. Vaahdota kerma ja kääntele seoksen joukoon.
7. Lisää lopuksi marjasose ja sokeria oman maun mukaan.
8. Kaada täyte jähmettyneen suklaamoussen päälle. Hyydytä jääkaapissa ainakin kolme tuntia.
Suklaaganache:
210g tummaa suklaata
1,75 dl kuohukermaa
Koristeluun valkosuklaata sekä tuoreita marjoja oman maun mukaan
1. Paloittele suklaa.
2. Kuumenna kerma melkein kiehuvaksi, ota liedeltä ja anna jäähtyä aavistuksen verran, sekoita suklaan kanssa.
3. Anna jähmettyä hetken ja irroita kakku sillä aikaa vuoasta.
4. Levitä ganache varovasti kakun päälle. Tasoita pinta ja anna valua reunojen yli sieltä täältä.
4. Laita kakku jääkaappiin vielä tunniksi.
5. Koristele tuoreilla marjoilla ja suklaakoristeilla.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)