sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Helppo focaccia


Sain ystävältäni joululahjaksi Vege!-kirjan, josta löytyi tämä ihana, helppo, ja herkullinen focaccian resepti. Muutin ohjetta ihan vähän ja tuplasin aineiden määrän, jotta leipää tulisi pellillinen. Ohjeen voi siis puolittaa, mutta silloin taikina on tehtävä vuokaan. Yrttien sijaan focaccian päälle voi laittaa esim. valkosipulia, punasipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja, fetaa, oliiveja jne.

6dl kädenlämpöistä vettä
50g (paketti) tuorehiivaa (tai kaksi pussia kuivahiivaa)
4tl sokeria
800g durumjauhoja
vajaa 0,5dl hyvää oliiviöljyä
1,5tl suolaa

pinnalle:

oliiviöljyä
merisuolaa
3 rosmariinin tai timjamin oksaa


1. Liuota veteen hiiva ja sokeri (kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan).
2. Lisää jauhot ja oliiviöljy.
3. Sekoita hyvin, jotta ainekset menevät sekaisin. Taikinaa ei kuitenkaan tarvitse vaivata.
4. Anna taikinan nousta ainakin tunti, jonka jälkeen lisää suola.
5. Taikinan voi levittää joko tässä vaiheessa pellille tai sitten antaa kohota sen jääkaapissa hitaasti yön yli. Itse suosin jälkimmästä vaihtoehtoa, sillä vaikka paistovaihetta täytyykin odotella seuraavaan päivään, maku on hieman erilainen ja rikkaampi kuin "pikaversiossa". Jos otat taikinan jääkaapista, anna sen seistä pöydällä lämpiämässä ainakin tunti ennen käsittelyä.
6. Kun olet levittänyt taikinan pellille, anna sen kohota vielä hetki.
7. Painele sormilla reikiä taikinaan, pirskottele päälle hieman oliiviöljyä sekä mausta pinta merisuolalla ja tuoreilla yrteillä.
8. Paista 220 asteessa n. 15 minuuttia. Leipä saa jäädä melko vaaleaksi. Jos leivän pinta tummenee nopeasti, alenna lämpötilaa 180 asteeseen ja jatka paistamista viisi minuuttia pidempään.
9. Sivele valmiin focaccian pintaan vielä oliiviöljyä. Leikkaa neliöiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti