Tässä blogissa leivotaan etupäässä makeita leivonnaisia, koska makeiden tekeminen on minusta yksinkertaisesti hauskempaa. "Olet mitä syöt", sanoi yläasteen opettajani mutustellessaan suklaata ja jatkoi: "olen siis makea tyyppi".
tiistai 10. toukokuuta 2016
Mansikkainen raparperi-valkosuklaamoussekakku
Löysin Doron kakku- blogista lapseni ristiäisiin tämän kauniin valkoisen juustokakun, jota hieman muuntelin omiin tarkoituksiini sopivammaksi. Kakku on ulkoasultaan samalla herkkä ja yksinkertaisen kaunis. Raparperin, mansikan ja valkosuklaan maut sopivat myös täydellisesti yhteen. Aikaisemmin olen laittanut marjahyytelön aina kakun päälle, joten oli hauskaa vaihtelua laittaa se välillä kakun väliin. Toimii!
Pohja (24cm:n irtopohjavuokaan):
200g mansikkadominoita
75g voita tai margariinia
1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat öljyllä ja ripottele niihin vielä tomusokeria. Toinen vaihtoehto on reunakalvon käyttäminen, jolloin voitelua ja tomusokeria ei tarvita. Esim. vanhat piirtoheitinkalvot toimivat tässä erittäin hyvin.
2. Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita tasaiseksi.
3. Taputtele seos tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle ja laita vähäksi aikaa jääkappiin.
Raparperipyre:
300g raparpereja
0,5dl sokeria
1. Puhdista, kuori ja paloittele raparperit.
2. Laita palat kulhoon ja kaada sokeri päälle. Pyörittele kulhossa niin, että sokeri levittyy kaikkialle tasaisesti.
3. Kaada sokeroidut raparperit leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 20 min (tai kunnes raparperit ovat vähän karamellisoituneet).
Raparperimousse:
3 liivatetta
250g raparperipyrettä
3dl vispikermaa
1rkl sokeria
1. Liota liivatteita kylmässä vedessä ainakin viisi minuuttia.
2. Kuumenna sillä aikaa puolet raparperipyreestä.
3. Purista ylimääräinen vesi pois liivatteista ja sekoita huolellisesti kuumennetun pyreen joukkoon.
4. Lisää liivateseos lopun pyreen joukkoon koko ajan sekoittaen.
5. Vaahdota kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja lisää 1dl kermaa jäähtyneen pyreen joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
6. Lisää loppu kerma ja sekoita mousseksi.
7. Kaada keksipohjan päälle hyytymään ja laita kylmään.
Mansikkahyytelö:
3 liivatetta
300g mansikoita
0,5dl sokeria
1. Valmista hyytelö vasta, kun raparperimousse on kokonaan hyytynyt.
2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. viideksi minuutiksi.
3. Soseuta mansikat ja lisää sokeri.
4. Kuumenna puolet soseesta ja liuota siihen vedestä puristetut liivatteet. Sekoita tasaiseksi.
5. Lisää loppuun soseeseen liivatemansikkaseos koko ajan huolellisesti vatkaten. Anna jäätyä, muttei hyytyä.
6. Kaada hyytyneen raparperimoussekerroksen päälle.
Valkosuklaamousse:
150g valkosuklaata
2 liivatetta
0,5 dl maitoa
2dl vispikermaa
Koristeeksi esim. tuoreita marjoja ja viinimarjapensaan lehtiä
1. Varmista, että mansikkahyytelö on hyytynyt ennen valkosuklaamoussen valmistusta.
2. Rouhi suklaa karkeasti.
3. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään viideksi minuutiksi.
4. Kuumenna maito liedellä kiehuvaksi.
5. Ota pois liedeltä ja sulata siihen valkosuklaa.
6. Anna jäähtyä hieman ja sekoita tasaiseksi.
7. Purista vesi liivatteista ja liota valkosuklaamaidon joukkoon. Sekoita huolellisesti.
8. Vaahdota kerma ja sekoita 1dl jäähtyneen (ei hyytyneen!) valkosuklaamaidon joukkoon.
9. Lisää loput kermat ja sekoita tasaiseksi.
10. Kaada valkosuklaamousse hyytyneen mansikkahyytelön päälle ja siirrä taas kylmään jähmettymään mieluiten seuraavaan päivään asti.
11. Koristele hyytynyt kakku esim. tuoreilla marjoilla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti