Tässä blogissa leivotaan etupäässä makeita leivonnaisia, koska makeiden tekeminen on minusta yksinkertaisesti hauskempaa. "Olet mitä syöt", sanoi yläasteen opettajani mutustellessaan suklaata ja jatkoi: "olen siis makea tyyppi".
keskiviikko 25. toukokuuta 2016
Suolakinuskineliöt
Nämä yksinkertaiset ja vaatimattoman näköiset leivonnaiset vievät takuuvarmasti kielen mennessään. Se ei ole mikään ihme, koska kinuskin, suklaan ja suolan yhdistelmä on lyömätön. Tarjosin näitä neliöitä lapseni 1-vuotissynttäreillä ja ne nousivat melkein kaikkien aikuisten vieraiden suosikeiksi. Kinuskin keittäminen (kondensoidusta maidosta keitetty ei omasta mielestäni ole lähellekään niin hyvä kun itse tehty) voi olla vähän haastavaa, mutta Taru Vihavaisen reseptillä ja paistomittarin avulla olen onnistunut joka kerta. Pohjan ainekset löytyvät jo kertaalleen kaurabrownie-ohjeesta tästä blogista. Tein samalla ohjeella myös gluteenittomia versioita korvaamalla vehnäjauhot suoraan gluteenittomalla jauhoseoksella. Yllätyksekseni pohjasta tuli paljon kuohkeampi, korkeampi (laveampikin vuoka olisi siis voinut riittää) ja jopa mehevämpi.
Pohja:
175g voita tai margariinia
120g tummaa suklaata
2,75dl sokeria
0,25tl suolaa
2tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja/gluteenitonta jauhoseosta
1. Laita uni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sulata voi kattilassa.
3. Ota pois liedeltä ja paloittele suklaa joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
4. Lisää loput ainekset yksi kerrallaan ja sekoita tasaiseksi.
5. Vuoraa uunivuoka (20cmx30cm) leivinpaperilla ja kaada taikina siihen.
6. Paista uunissa n.25 min.
Päällinen:
2dl kermaa
1dl sokeria
1dl fariinisokeria
2rkl voita
(vaniljasokeria)
sormisuolaa
1. Keitä sokereita ja kermaa paksupohjaisessa kattilassa kovalla teholla, kunnes seos saavuttaa 110 asteen lämpötilan. Varo kuitenkin ylikiehumista.
2. Kun seos on saavuttanut 110 astetta, ota kattila pois liedeltä ja lisää voi (ja vaniljasokeri). Sekoita tasaiseksi.
3. Kaada kinuskikastike jäähtyneen pohjan päälle.
4. Ripottele suola päälle sitten, kun päällinen on jäähtynyt.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti