lauantai 28. toukokuuta 2016

Pöllötäytekakku



Rakastan pöllökuoseja lastenvaatteissa, pyyhkeissä, lakanoissa, ja jopa laukuissa, joten pitihän se pöllö saada jotenkin mukaan näihinkin juhliin. Kakun sisältä löytyy suosikkiani, Kinuskikissan reseptin mukaista raparperikiisseliä ja mansikka-valkosuklaamoussea. Nyt kun raparperitkin alkavat olla parhaimmillaan, olisi ollut suorastaan rikollista olla hyödyntämättä niitä alkukesän juhlissa. Pohjan tein taas Ulla Svenskin sokerikakkuohjeen mukaan viidellä munalla.

Sokerikakkupohja (24cm:n irtopohjavuokaan):

5 huoneenlämpöistä munaa (245g)
170g sokeria
120g vehnäjauhoja
50g perunajauhoja
0,75tl leivinjauhetta

Kostutukseen 1,5-2dl raparperi/mansikkamehua

1. Voitele ja korppujauhoja vuoka. 
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Sillä aikaa kun munat vatkautuvat (jos käytät yleiskonetta ja molemmat kätesi ovat vapaat), yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita tasaiseksi.
4. Testaa vaahdon kuohkeutta tekemällä vispilällä kuvioita vaahdon pintaan. Jos kuviot jäävät siihen, munat ovat vatkautuneet tarpeeksi.
5. Laita jauhot siivilään ja sekoita ne vaahtoon vähän kerrallaan varovasti nostellen.
6. Kaada valmis taikina irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasolla n. 40 min 175 asteessa.
7. Kokeile kakun kypsyyttä hammastikulla. Jos siihen ei tartu taikinaa, kakku on valmis.
8. Anna jäähtyä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.

Kiisseli:

750g raparperia
3,25dl sokeria
1,5dl keittolientä
3rkl maissitärkkelystä
1,5rkl vettä

 1. Kuori ja paloittele raparperit ja laita ne kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Keitä viitisen minuuttia kunnes raparperit ovat pehmenneet, mutta älä päästä seosta ihan mössöksi, jos haluat pieniä sattumia täytteeseen. 
2. Laita raparperit siivilään valumaan ja ota liemi talteen.
3. Laita raparperit takaisin kattilaan ja kaada liemestä 1,5dl takaisin. Säästä loppu kakun kostutukseen.  4. Sekoita vesi ja maissitärkkelys tasaiseksi ja lisää kiisseliin. Jatka keittämistä kolmen minuutin verran. Anna lopuksi jäähtyä.

Moussetäyte:

4dl vispikermaa
250g valkosuklaata
500g pakastemansikoita

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Soseuta mansikat.
3. Sulata suklaa ja sekoita kermavaahtoon.
4. Lisää lopuksi mansikkasose ja sekoita tasaiseksi.

Kakun kokoaminen:

1. Kokoa kakku paistovuokaan: vuoraa vuoka tuorekelmulla, aseta pohjapala vuokaan, kostuta mehulla/keitinliemellä, kaada päälle puolet kiisselistä ja sen jälkeen puolet moussesta. Hytkytä tasaiseksi.
2. Toista sama seuraavan kakkupohjan kohdalla (keskelle kannattaa laittaa kaikkein haurain osa) ja laita tasaisin pohja lopuksi kanneksi kakkuun. Kostuta kansi, käännä loppu kelmu päälle suojaksi ja vie jääkaappiin hyytymään ainakin neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli, jotta maut ehtisivät imeytyä kakkuun.


Päällystys ja koristelu:

2dl kermavaahtoa vaahdotettuna
750g vaahtokarkkimassaa
keltaista, sinistä, vihreää ja pinkkiä geeliväriä
kaakojauhetta oksien värjäämiseen
rypsiöljyä
keltaista tomuväriä
sokerihelmiä
musta elintarviketussi

Vinkkejä koristeluihin:

- Ota vaahtismassasta sivuun reilu pala koristeita varten. Värjää geeliväreillä mieleiseksi. Huom. kaakaojauhetta tarvitsee suhteellisen paljon, jotta massasta tulee kunnolla ruskea.
- Värjää loppu vaahtismassa siniseksi "pehmittelyvaiheessa". Eristeeksi riittää kermavaahto, jos tarjoat kakun samana päivänä.
- Käytä kaulintavaiheessa rypsiöljyä apuna, ettei massa jämähdä alustaansa kiinni. Itse sivelen sitä myös kaulimeen.
- Vaahtimassa on kätevintä nostaa kakun päälle kakkua myötäilevän alustan avulla.
- Laskokset saa suoritettua vetämällä niitä varovasti alaspäin (mielikuvana käytän aina hameen oikomista suoraksi).
- Tee kukkakoristeet mieluiten vuorokautta ennen koristelua, jotta ne ehtivät kovettua. 
- Kukkamuotit ovat kaikista kätevimpiä näin isossa koristemäärässä: värjää massa, kauli alustalle ja ota muotilla kukkia. 
- Kukat kannattaa kovettaa foliosta tehdyllä alustalla. Saat tehtyä siihen helposti pieniä koloja (esim. viinirypäleen avulla, riippuu tietenkin kukan koosta), jonka reunat nostavat kukan terälehtiä ylöspäin ja antavat hieman aidomman tunnelman kakkuun. 
- Kirjaimet voi leikata joko itse vapaalla kädellä tai käyttää valmiita muotteja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti