sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Ristiäispikkuleivät


Halusin lapseni ristiäisjuhlaan ehdottomasti näitä suloisia vauvanjalka-keksejä ja ostin muotin hyvissä ajoin jo keväällä. Myöhemmin laajensin kokoelmaa vielä body- ja tuttipullomuoteilla. Samoja muotteja käytin myös kaverin babyshowereissa. Mätsäsin värimaailman vielä ristiäiskakun väriin ja lopputulokseen olin tosi tyytyväinen. Tosin näiden pipareiden koristelussa on mielestäni ihan kohtuuttoman kova pipertäminen (ainakin minun taidoillani), joten kovin montaa kertaa vuodessa en tähän ruljanssiin jaksaisi alkaa. Hyviä olivat kuitenkin! Keksitaikinan ohje on Mia Öhrnin kirjasta Macaronit, kuppikakut ja kakkutikkarit.

Taikina:

2,5dl vehnäjauhoja
0,5dl sokeria
1 maustemitta suolaa
100g jääkaappikylmää voita (itse käytin kyllä margariinia)
1 munankeltuainen

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään yleiskoneessa tai käsin nyppimällä.
2. Laita seos jääkaappiin vähäksi aikaa jähmettymään.
3. Kauli jauhotetulla pöydällä taikina n. 2-3mm levyksi.
4. Ota haluamillasi muoteilla pikkuleipiä taikinasta ja siirrä pellille leivinpaperin päälle.
5. Paista 200 asteessa 8-10 min uunin keskitasolla.
6. Jäähdytä keksit ennen päällystämistä.

Päällyste:

kaksi munanvalkuaista
6dl tomusokeria
sitruunamehua
elintarvikevärejä, jos haluat muuta kuin valkoista pikeeriä

1. Tee ensin keksien reunapikeeri: ota toinen valkuainen, n. 3,5dl tomusokeria ja muutama tippa sitruunamehua. Vatkaa käsivatkaimilla muutama minuutti, kunnes pikeeri on notkeaa ja kiiltävää. Värjää vatkauksen loppuvaiheessa. Kopista mahdolliset ilmakuplat pois ja laita sivuun odottamaan. Huom! Valkuaiset voivat olla eri kokoisia, joten jos pikeeri on liian löysää, lisää tomusokeria. Jos taas liian jäykkää, lisää sitruunamehua.
2. Tee sitten täyttöpikeeri: Ota toinen munanvalkuainen, 2,5dl tomusokeria ja muutama tippa sitruunamehua (voit laittaa enemmänkin, jos haluat sitruunan makua kekseihin) ja vatkaa taas muutama minuutti. Värjää loppuvaiheessa, kopauta ilmakuplat pois ja laita taas sivuun odottamaan. Muista peittää pikeerit, sillä muuten niiden päälle muodostuu nopeasti kuori.
3. Laita 1mm tylla pursottimeen, lapa reunapikeeri sinne ja reunusta keksit. Laita sivuun kuivumaan.
4. Kun reuna on kuivunut, laita täyttöpikeeri pursotinpussiin (tai tavalliseen pussiin, josta leikkaat vain kulman pois) ja leikkaa pää pois. Mitään tyllaa et tähän välttämättä tarvitse. Täytä keksit ja tee muun värisillä täyttöpikeereille koristukset, jos sellaisia haluat. Jos päällystät keksejä ekaa kertaa, kannattaa katsoa muutama Youtube-video aiheesta.
5. Anna kuivua pöydällä seuraavan vuorokauden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti