
Valitsin ristiäiskakuksi Emma Iivanaisen punaherukkakakun. Tein sokerikakkupohjan alkuperäiseen ohjeeseen nähden kaksinkertaisena, samoin moussetäytteen. Lisäksi muutin marenkipäällysteen vaahtokarkkimassaksi, jotta sain koristeltua sen astetta näyttävämmin. Varmasti marenkikuorrute olisi toiminut tässä maun puolesta vielä paremmin, ellei olisi ollut näitä asettamiani ulkonäkökriteereitä. Paljon kehuja tämä kakku kuitenkin keräsi!
Pohja:
6 kananmunaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1dl maissitärkkelystä
1tl leivinjauhetta
1. Voitele ja korppujauhota 24cm:n irtopohjavuoka
2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Sekoita keskenään loput kuivat aineet ja siivilöi vaahdon sekaan varovasti nostellen.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista n. 40-45 minuuttia (tai kunnes kakkua ei enää tartu testitikkuun) 175 asteisessa uunissa.
5. Jäähdytä kakkua vuoassa noin viisi minuuttia, jonka jälkeen kumoa se ritilälle.
Täyte:
6 liivatelehteä
400g tuorejuustoa
1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4dl vispikermaa
2rkl sitruunamehua
400g punaherukoita
1, Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
2. Sekoita keskenään tuorejuusto ja sokerit.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi.
4. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata vedestä puristetut liivatelehdet siihen. Jäähdytä hieman,
5. Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
6. Käännä tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon.
7. Soseuta marjat (voivat olla myös kokonaisina) ja käännä sose muun täytteen joukkoon.
Kakun kokoaminen:
kostutukseen 2,5dl maitoa
1. Leikkaa täysin jäähtynyt kakku kolmeen osaan (pohjan voi hyvin tehdä päivää tai paria aikaisemmin).
2. Kokoa kakku paistovuokaan: vuoraa vuoka tuorekelmulla, aseta pohjapala vuokaan, kostuta maidolla ja kaada päälle puolet täytteestä. Hytkytä tasaiseksi.
3. Toista sama seuraavan kakkupohjan kohdalla (keskelle kannattaa laittaa kaikkein haurain osa) ja laita tasaisin pohja lopuksi kanneksi kakkuun. Kostuta, käännä loppu kelmu päälle suojaksi ja vie jääkaappiin hyytymään ainakin neljäski tunniksi, mieluiten yön yli, jotta maut ehtisivät imeytyä kakkuun.
Päällystys ja koristelu:
Voikreemiä
750g vaahtokarkkimassaa
keltaista geeliväriä
rypsiöljyä
ihonväristä sokerimassaa
pinkkiä geeliväriä
ruskeaa tomuväriä
sokerihelmiä
Kreemi:
190g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
6dl tomusokeria
vajaa teelusikka vaniljasokeria
1,5rkl huoneenlämpöistä maitoa
1. Vaahdota kreemin kaikki ainekset vaaleksi kuohkeaksi vaahdoksi. Tähän menee aikaa useita minuutteja.
2. Kuorruta jääkaappikylmä kakku huoneenlämpöisellä kreemillä ohuelti.
3. Siirrä kakku jääkaappiin noin puoleksi tunniksi ja levitä tämän jälkeen toinen kerros voikreemiä mahdollisimman tasaisesti kakun pinnalle.
4. Erota vaahtismassasta pieni osa (n. 100g) koristeita varten. Värjää loppu keltaiseksi samalla kun pehmität massaa,
5. Kauli värjätty massa öljytyllä alustalla ohueksi levyksi ja siirrä kakun päälle kaulimen tai alustan avulla. Suorista rypyt ja tasoittele massa. Koristele sokerimassa/vaahtismassakoristeilla.
Vinkkejä koristeluihin:
- Tee kukkakoristeet mieluiten vuorokautta ennen koristelua, jotta ne ehtivät kovettua.
- Kukkamuotit ovat kaikista kätevimpiä näin isossa koristemäärässä: värjää massa, kauli alustalle ja ota muotilla kukkia.
- Kukat kannattaa kovettaa foliosta tehdyllä alustalla. Saat tehtyä siihen helposti pieniä koloja (esim. viinirypäleen avulla, riippuu tietenkin kukan koosta), jonka reunat nostavat kukan terälehtiä ylöspäin ja antavat hieman aidomman tunnelman kakkuun.
- Kirjaimet voi leikata joko itse vapaalla kädellä tai käyttää valmiita muotteja.
- Vauva onnistuu parhaiten vauva-muotilla (kiinalaisista nettitavarataloista saa muutamalla eurolla). Hiukset kannattaa töpöttää tomuväreillä siveltimen kanssa.
- Kakun reunassa käytin valmista sapluunaa tasaisen kuvion aikaansaamiseksi ja vahvistin viivat marsipaaniveitsellä. Vielä kun painoin jokaiseen risteykseen sokerihelmen, kakkuun tuli heti kolmiulotteinen efekti.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti