
Pienet suupalat kakkujen rinnalla ovat juhlissa mukavaa ja näyttävää tarjottavaa, mutta niihin liittyy usein melkoista näpertelyä. Nämä pienet aleksanterinleivokset saa tehtyä kuitenkin melko pienellä vaivalla, kun leikkaa levystä normaalileivoksen sijaan vain kahden suupalan kokoisia paloja. Tilaan kahvilassa usein aleksanterinleivoksen, mutta rakenteeltaan ne ovat aina paljon kuivempia kuin nämä miniversioni. Syy piilee varmaan paistoajassa. Pohja saa jäädä vaaleaksi, jotta leivos ei kuivu liikaa. Tämä ohje on Ulla Svenskin blogista pienin muutoksin. Väliin voi laittaa omppuhillon sijasta myös esim. vadelmahilloa.
Pohja:
250g voita tai margariinia
1,25dl sokeria
1 kananmuna
2tl vaniljasokeria
5dl vehnäjauhoja
1. Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna joukkoon voimakkaasti vatkaten.
3. Sekoita jauhot ja vaniljasokeri keskenään ja sekoita pohjan kanssa tasaiseksi.
4. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunin pellille ja taputtele tasaiseksi. Pistele haarukalla reikiä taikinaan (tosin itse en kyllä tehnyt näin ja hyvä tuli silti).
5. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa n. 15 minuuttia.
Täyte:
200g omenahilloa (tai marmeladia)
1. Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa se kahtia.
2. Levitä omppuhillo toiselle puoliskolla ja laita toinen pohja kanneksi sen päälle. Ole varovainen, pohjat ovat hauraat ja hajoavat helposti.
Kuorrutus:
2,5dl tomusokeria (osan voi korvata myös mansikkatomusokerilla)
0,33dl vedellä laimennettua sitruunamehua
(pinkkiä karkkiväriä)
30g tummaa suklaata
1. Sulata suklaa ja laita se pieneen (pursotin)pussiin odottamaan. Voit käyttää muutaman millin tyllaa tai napata pussin päästä/kulmasta pieni pala pois juuri ennen pursotusta.
2. Sekoita tomusokeri ja mehu keskenään tasaiseksi. Saat löysempää lisäämällä mehua joukkoon ja kiinteämpää lisäämällä tomusokeria. Tässä vaiheessa kannattaa myös värjätä kuorrutus, jos et käytä mansikkatomusokeria.
3. Levitä kuorrute leivoslevyn päälle tasaiseksi ja pursota suklaasta ohuita raitoja vaakasuoraan muutaman sentin välein kuorrutteen päälle.
4. Vedä hammastikulla ristikkäisiä pystyviivoja, jolloin saat leivoslevyn pintaan kuvioita. Tässä kannattaa olla nopea, koska kuorrute kovettuu pinnalta sitruunan ansiosta todella nopeasti!
5. Laita levy vähäksi aikaa jääkaappiin ja leikkaa vasta sen jälkeen paloiksi, jotta kuorrute olisi varmasti kovettunut joka puolelta. Minipaloja tulee n. 30-40 kpl.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti