Äitini synttäreitä juhlitaan aina näin maaliskuun loppupuolella. Lahjojen keksiminen on luonnollisesti vaikeaa, koska kaikkea on ja mitään hän ei koskaan halua. Siksi vähintä, mitä voin tehdä, on kunnollisen synttärikakun leipominen. Tämä ohje löytyi itselleni ostamastani jouluahjasta, Emma Iivanaisen Kakkutaidetta keittiössä-kirjasta. Koko kirja on kuin taideteos ja kaunis viimeistä yksityiskohtaa myöten, joten valinnanvaikeus on melkoinen. Lopulta päädyin kevään herkkupöydän "Rusettikakkuun", jonka koristelun muokkasin tosin kokonaan uusiksi. Olin ulkonäköön tyytyväinen, mutta täyte olisi saanut maistua kakussa vähän voimakkaammin. Nyt tumma kakkupohja onnistui peittämään mansikkamascarponen alleen, koska tein itse kakkupohjaa kaksi kertaa enemmän kuin mitä ohjeessa sanottiin. Ensi kerralla siis ehkä enemmän täytettä ja vähemmän kakkupohjaa.
Kakkupohja (tein tämän siis kaksinkertaisena):
100g voita
1,5dl vehnäjauhoja
3rkl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
3 huoneenlämpöistä kananmunaa
1dl sokeria
Kostutukseen 1,5dl maitoa
1. Voitele ja korppujauhota 15cm:n kokoinen kakkuvuoka (itselläni oli tosin 18cm, joten kakku jäi vähän matalemmaksi ja paistoin niitä lopulta kaksi kappaletta).
2. Sulata voi ja jäähdytä se.
3. Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe.
4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
5. Lisää kaksi kolmannesta kuivia aineita munasokerivaahdon joukkoon varovasti siivilän läpi, sitten jäähtynyt rasva ja lopuksi loput kuivat aineet.
6. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa n.30 minuuttia.
7. Testaa tikulla, tarttuuko puolen tunnin jälkeen taikinaa siihen. Jos ei, kakku on valmis.
8. Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 5 min, jonka jälkeen siirrä se ritilälle jäähtymään.
Mansikkatäyte:
250g mansikoita
3 liivatelehteä
125g mascarponejuustoa
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 rkl vettä
2,5dl vispikermaa
1. Soseuta mansikat ja vaahdota kerma.
2. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
3. Yhdistä juusto, sokerit ja mansikkasose keskenään, sekoita tasaiseksi.
4. Kuumenna vesi kiehuvaksi mikrossa ja sulata liivatteet siihen. Jäähdytä hiukan,
5. Lisää liivate ohuena nauhana mansikkaseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele varovasti kermavaahto joukkoon.
Kakun kokoaminen:
1. Kokoa kakku irtopohjavuoan sisälle, jonka olet ensin vuorannut tuorekelmulla.
3. Laita pohjimmainen pala vuoan pohjalle, kostuta maidolla ja laita puolet täytteestä pohjan päälle. Tee samoin keskimmäisen palan kanssa ja laita toinen puoli täytteestä kakun päälle. Laita kansi paikoilleen, mutta käännä sisempi leikkauspinta ylöspäin, jotta päällisestä tulisi mahdollisimman tasainen. Kostuta vielä kansi.
4. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai koko yöksi.
Kakun päällystäminen ja voikreemi:
150g huoneenlämpöistä voita
1,5dl tomusokeria
1rkl huoneenlämpöistä maitoa
500g vaaleanpunaista sokerimassaa (tai valkoista, jonka voi itse värjätä geeliväreillä)
1. Vatkaa kaikki voikreemin ainekset ilmavaksi vaahdoksi. Tämän menee useita minuutteja.
2. Levitä kreemiä ohut kerros kakun päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
3. Levitä loput kreemit mahdollisimman tasaisesti kakun päälle.
4. Kauli sokerimassa ohueksi levyksi ja siirrä kakun päälle. Käytä öljyä, jotta massa ei jämähdä alustaan kiinni. Toimi nopeasti, ettei sokerimassa ehdi kuivua.
5. Koristele esim. sokerimassakoristeilla ja sokeripitsillä. Ne voi liimata paikoilleen tomusokerivedellä tai elintarvikeliimalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti