Tässä blogissa leivotaan etupäässä makeita leivonnaisia, koska makeiden tekeminen on minusta yksinkertaisesti hauskempaa. "Olet mitä syöt", sanoi yläasteen opettajani mutustellessaan suklaata ja jatkoi: "olen siis makea tyyppi".
tiistai 6. tammikuuta 2015
Raparperi-mansikka-valkosuklaajuustokakku
Tämä kesäinen herkku päivittyy pitkän taon jälkeen Open leipomoon keskellä talvea, mutta ei haittaa. Tässä vaiheessa vuotta onkin jo ihan mukava muistella kesää, kun valon määrä taas lisääntyy ja mennään vähitellen kohti lämpöä. Kyseinen juustokakku on yksi parhaista, jota olen koskaan syönyt ja ohje on muunneltu omannäköiseksi Kinuskikissan blogista. Klassinen yhdistelmä raparperia ja mansikkaa valkosuklaalla höystettynä on yksikertaisesti voittamaton ja voin luvata, että kakku sulaa suorastaan suuhun.
Kakku tulee 24 cm:n irtopohjavuokaan
Pohja:
200g mansikkadominoita
75g margariinia
tuoreita mansikkasiivuja n. 200g
Raparperikiisseli:
500g raparperia
2,5dl sokeria
0,5dl maissitärkkelystä
Täyte:
5 liivatelehteä
2 valkuaista
2dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
200g valkosuklaata
200g tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
Kiille:
2 liivatelehteä
n. 200 g mansikkaa (pakastemansikat käyvät hyvin, mutta valuta ylimääräinen vesi pois sulamisen jälkeen)
tilkka vettä
Koristeet:
Tuoreita mansikanpuolikkaita
Valkosuklaakoristeita
Sokerimassasydämiä
1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat öljyllä ja ripottele niihin vielä tomusokeria. Toinen vaihtoehto on reunakalvon käyttäminen, jolloin voitelua ja tomusokeria ei tarvita. Esim. vanhat piirtoheitinkalvot toimivat tässä erittäin hyvin.
2. Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele seos tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle.
3, Asettele mansikkaviipaleet keksilevyn päälle.
4. Valmista sitten kiisseli (voi valmistaa kyllä jo vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin). Kuori ja paloittele raparperit ja laita ne kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Keitä viitisen minuuttia kunnes raparperit ovat pehmenneet, mutta älä päästä seosta ihan mössöksi, jos haluat pieniä sattumia täytteeseen.
5. Ota liemestä 0,5dl kuppiin ja sekoita maissitärkkelys siihen. Lisää se sitten raparperiseoksen joukkoon ja jatka keittämistä minuutin verran. Anna lopuksi jäähtyä.
6. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma vaniljasokerin kanssa toisessa kulhossa. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä ja sekoita vatkaimella pehmennetyn tuorejuuston joukkoon.
7. Sekoita keskenään kermavaahto, valkuaisvaahto, tuorejuustosuklaa ja raparperikiisseli.
8. Kuumenna sitruunamehu ja vesi kattilassa tai mikrossa kiehuvaksi. Sulata pehmenneet liivatteet joukkoon. Sekoita ohuena nauhana täytteeseen.
9. Kaada täyte keksipohjan ja mansikoiden päälle sekä ravistele tasaiseksi. Hyydytä jääkaapissa muutama tunti.
10. Valmista lopuksi kiille. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi ja soseuta mansikat. Kiehauta vesitilkka mikrossa ja sulata liivatteet siihen. Sekoita sitten ohuena nauhana mansikkasoseeseen. Kaada hyytyneen täytteen päälle ja laita jääkaappiin vielä pariksi tunniksi jähmettymään.
11. Koristele valmis kakku mansikoilla, sokerimassasydämillä (kuvan teksti kirjoitettu elintarviketussilla) ja valkosuklaalla. Kuvan koristeet teet nopeasti ja helposti: sulata valkosuklaa ja pursota pienellä tyllalla ristikkokuviota leivinpaperin päälle. Käännä leivinpaperi rullalle niin, että pursotuksen reunat kohtaavat ja kiinnitä paperi tötteröksi esim. klemmareilla. Voit myös asetella leivinpaperin talouspaperirullan sisään siihen asentoon, kun haluat suklaan jähmettyvän. Laita jääkaappiin kovettumaan. Tarkemmat ohjeet tähän saat esim. Kinuskikissan koristelu-osiosta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti