Klassikot ovat klassikoita ihan hyvästä syystä. Näitä ihanuuksia olen leiponut juhliin useamman kerran vähän eri värityksillä. Kuvan hempeän väriset bébé-leivokset sopivat vaikka ristiäisiin tai pääsiäispöytään keltaisina ja vihreinä versioina. Näpertelyä joutuu kyllä tekemään aika paljon, mutta lopussa kiitos seisoo. Ohje Kinuskikissalta.
Pohjataikina:
200g voita tai margariinia
1,5dl sokeria
1 kananmuna
4,5dl jauhoja
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Vatkaa rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
3. Sekoita joukkoon kananmuna ja jauhot muutamassa erässä, kunnes taikina on tasaista.
4. Painele taikina ohuesti vuoan reunoihin ja pohjalle.
5. Laita pohjalle painoksi paistoherneitä (tms.), jotta pohja ei pääse kohoamaan liikaa.
6. Paista 175 asteessa 10-12 minuuttia. Pohjat voivat jäädä melko vaaleiksi.
7. Anna pohjien jäähtyä hiukan, jonka jälkeen kannattaa aika pian irrottaa (paina vuokien yläreunoja hiukan sisäänpäin) leivokset vuoistaan. Jos odottaa liikaa, pohja murtuu helposti.
200g voita tai margariinia
1,5dl sokeria
1 kananmuna
4,5dl jauhoja
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Vatkaa rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
3. Sekoita joukkoon kananmuna ja jauhot muutamassa erässä, kunnes taikina on tasaista.
4. Painele taikina ohuesti vuoan reunoihin ja pohjalle.
5. Laita pohjalle painoksi paistoherneitä (tms.), jotta pohja ei pääse kohoamaan liikaa.
6. Paista 175 asteessa 10-12 minuuttia. Pohjat voivat jäädä melko vaaleiksi.
7. Anna pohjien jäähtyä hiukan, jonka jälkeen kannattaa aika pian irrottaa (paina vuokien yläreunoja hiukan sisäänpäin) leivokset vuoistaan. Jos odottaa liikaa, pohja murtuu helposti.
Täyte:
3,5rkl sokeria
4tl perunajauhoja
1,75dl kuohukermaa
2 keltuaista
175g voita tai margariinia
2tl vaniljasokeria
1. Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään kattilassa.
2. Laita kattila hellalle ja lisää kerma sekä keltuaiset koko ajan sekoittaen, kunnes seos ensin paksuuntuu ja sitten pulpahtaa.
3. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
4. Vatkaa huoneenkämpöinen rasva vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla.
5. Sekoita jäähtynyt kiisseli rasvan joukkoon tasaiseksi kreemiksi.
6. Täytä pohjat ja laita kylmään jäähtymään.
3,5rkl sokeria
4tl perunajauhoja
1,75dl kuohukermaa
2 keltuaista
175g voita tai margariinia
2tl vaniljasokeria
1. Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään kattilassa.
2. Laita kattila hellalle ja lisää kerma sekä keltuaiset koko ajan sekoittaen, kunnes seos ensin paksuuntuu ja sitten pulpahtaa.
3. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
4. Vatkaa huoneenkämpöinen rasva vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla.
5. Sekoita jäähtynyt kiisseli rasvan joukkoon tasaiseksi kreemiksi.
6. Täytä pohjat ja laita kylmään jäähtymään.
Sokeripäällinen:
vajaa 8dl tomusokeria
vajaa 8dl tomusokeria
6rkl vettä
vaaleanpunaista ja keltaista elintarvikeväriä
koristeeksi nomparelleja
1. Sekoita vesi ja tomusokeri keskenään tasaiseksi. Jaa kahteen kippoon. Värjää puolet keltaisella päällisestä ja puolen pinkillä elintarvikevärillä.
2. Jos haluat, voit maustaa päällystä myös hieman sitruunamehulla, mutta vähennä määrä silloin veden määrästä.
3. Jos päällinen tuntuu liian paksulta levittää, lisää pieni tippa vettä lisää. Jos taas se on liian valuvaa, lisää tomusokerin määrää.
koristeeksi nomparelleja
1. Sekoita vesi ja tomusokeri keskenään tasaiseksi. Jaa kahteen kippoon. Värjää puolet keltaisella päällisestä ja puolen pinkillä elintarvikevärillä.
2. Jos haluat, voit maustaa päällystä myös hieman sitruunamehulla, mutta vähennä määrä silloin veden määrästä.
3. Jos päällinen tuntuu liian paksulta levittää, lisää pieni tippa vettä lisää. Jos taas se on liian valuvaa, lisää tomusokerin määrää.
4. Levitä päällistä tasainen kerros täytteen päälle lusikan avulla. Siirrä leivokset vielä kylmään jähmettymään.
5. Koristele nomparelleilla ja säilytä jääkaapissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti