sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Sydänpikkuleivät lemon curdilla


Tällaisia pikkuleipiä tulee harvemmin tehtyä, koska ovat niin työläitä. Harjoitusta tarvitsee siis edelleen. koska nämä ovat vasta ehkä kolmannet pikeerikeksit, jotka olen tehnyt. Ihan hauskaa näpertelyä kuitenkin silloin, kun on kunnolla aikaa. Lisäksi maistuivat ainakin meidän perheen pikkuväelle ja muutamalle muullekin. Pikkuleipien taikina oli sama kuin ristiäispikkuleivissäni ja täytteen ohjeen otin Kinuskikissalta. Sen voi tehdä jääkaappiin valmiiksi jo hyvissä ajoin, koska säilyy siellä hyvänä parikin viikkoa.

Taikina:

2,5dl vehnäjauhoja
0,5dl sokeria
1 maustemitta suolaa
100g jääkaappikylmää voita (itse käytin kyllä margariinia)
1 munankeltuainen

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään yleiskoneessa tai käsin nyppimällä.
2. Laita seos jääkaappiin vähäksi aikaa jähmettymään.
3. Kauli jauhotetulla pöydällä taikina n. 2-3mm levyksi.
4. Ota sydänmuoteilla pikkuleipiä taikinasta ja siirrä pellille leivinpaperin päälle.
5. Paista 200 asteessa 8-10 min uunin keskitasolla.
6. Jäähdytä keksit ennen täyttämistä ja päällystämistä.

Lemon curd- täyte:

3rkl raastettua sitruunan kuorta
1dl sitruunamehua
0,75dl hillosokeria
0,75dl sokeria
50g voita

1. Laita kattilaan sitruunan kuori, mehu, keltuaiset ja sokerit.
2. Kuumenna seosta hellalla koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa.
3. Alenna hieman lämpötilaa ja keitä edelleen, kunnes seos sakenee.
4. Kaada kulhoon ja laita kylmään vesihauteeseen.
5. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes lemon curd muuttuu vaahtomaiseksi.
6. Lisää voi joukkoon pieninä paloina.
7. Vatkaa tasaiseksi.
8. Kaada lemon curd lasipurkkiin ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.

Pikeeri:

kaksi munanvalkuaista
6dl tomusokeria
sitruunamehua
elintarvikevärejä, jos haluat muuta kuin valkoista pikeeriä

1. Tee ensin keksien reunapikeeri: ota toinen valkuainen, n. 3,5dl tomusokeria ja muutama tippa sitruunamehua. Vatkaa käsivatkaimilla muutama minuutti, kunnes pikeeri on notkeaa ja kiiltävää. Värjää vatkauksen loppuvaiheessa. Kopista mahdolliset ilmakuplat pois ja laita sivuun odottamaan. Huom! Valkuaiset voivat olla eri kokoisia, joten jos pikeeri on liian löysää, lisää tomusokeria. Jos taas liian jäykkää, lisää sitruunamehua.
2. Tee sitten täyttöpikeeri: Ota toinen munanvalkuainen, 2,5dl tomusokeria ja muutama tippa sitruunamehua (voit laittaa enemmänkin, jos haluat sitruunan makua kekseihin) ja vatkaa taas muutama minuutti. Värjää loppuvaiheessa, kopauta ilmakuplat pois ja laita taas sivuun odottamaan. Muista peittää pikeerit, sillä muuten niiden päälle muodostuu nopeasti kuori.
3. Laita 1mm tylla pursottimeen, lapa reunapikeeri sinne ja reunusta keksit. Laita sivuun kuivumaan.
4. Kun reuna on kuivunut, laita täyttöpikeeri pursotinpussiin (tai tavalliseen pussiin, josta leikkaat vain kulman pois) ja leikkaa pää pois. Mitään tyllaa et tähän välttämättä tarvitse. Täytä keksit ja tee muun värisillä täyttöpikeereille koristukset, jos sellaisia haluat. Jos päällystät keksejä ekaa kertaa, kannattaa katsoa muutama Youtube-video aiheesta.
5. Anna kuivua pöydällä seuraavan vuorokauden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti